Chodci v Zábřehu budou ještě letos ve větším bezpečí

28.08.2014 00:00

Zábřeh – Podstatně bezpečněji se budou moci ještě letos cítit chodci, kteří potřebují překonat frekventovanou ulici ČSA v Zábřehu. Městu se podařilo získat dotaci na vybudování nového přechodu pro chodce naproti kulturnímu domu.

Přechod bude bezbariérový a nahradí stávající zebru, která už nevyhovuje normám. Vše se podaří udělat zároveň s výstavbou kruhového objezdu na sousední křižovatce ulic Postřelmovské, ČSA a náměstí Osvobození, kde jsou nyní práce v plném proudu a řidiči proto musejí místo objíždět okolními ulicemi.

Původní předpokládané náklady na stavbu přechodu, které měly podle projektu dosáhnout 865 tisíc korun, se ve výběrovém řízení podařilo srazit na 670 tisíc. Zakázku získala místní společnost Ekozis.

Většinu nákladů město uhradí z dotace, která pokryje více než osmdesát procent náklad. „Jsme rádi, že město dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury získalo. Vše se tak podaří udělat zároveň se stavbou nedaleké okružní křižovatky před kulturním domem," řekl starosta města František John.

Ve městě se přitom v současnosti chystá i další stavba, která přispěje k většímu bezpečí chodců. Na frekventovanou Havlíčkovu ulici u staré pošty, kudy denně projedou tisíce aut, se znovu vrátí zebra. Ta na tomto místě byla dlouhá léta.

O zrušení přechodu rozhodl krajský úřad na základě podnětu policie, lidé tam ale stále přecházejí, přestože pruhy na silnici už namalované nejsou. „Samozřejmě že chodím tam, kde přechod vždycky byl. Možná že neodpovídal normám, ale chodci byli přeci jen trochu v bezpečí a řidiči si dávali pozor. Nechápu, v čem je zrušení přechodu bez náhrady pro chodce bezpečnější," kroutí hlavou Jiří Polášek ze Zábřeha.

Chodci i řidiči jsou tak nejistí, kdo vlastně má přednost. „Je to nejrizikovější místo v Zábřehu, které chceme co nejdříve vyřešit, než se zde stane nějaké neštěstí. Ze zákona sice existuje přednost chodců při odbočování doleva, na to se ale nedá spoléhat. Urychlili jsme proto plány na výstavbu nového přechodu," sdělil Deníku už před časem místostarosta města Karel Crhonek, který má ve své kompetenci i dopravu.

Podle normy musí být silnice rozdělená středovým ostrůvkem v případě, že je v místě přechodu komunikace širší než sedm metrů. Radnice původně zvažovala, že přechod posune více do Havlíčkovy ulice, kde už není silnice tak široká. Musela by ale nechat vybudovat na rozích ulice zábrany, aby lidé nepřecházeli hned na hraně křižovatky.

Proto město dalo nakonec přednost variantě se středovým ostrůvkem. Přechod tedy zůstane tam, kde byl vždycky. Radnice tak vyhoví jak občanům, tak také předpisům.

Autor: Michal Krestýn

 

Zpět