Ďáblova bible bude vystavena v Zábřeze

30.05.2008 10:59

 Zpravodaj Zábřeh 10/2008

Unikátní příležitost na vlastní oči spatřit takzvanou Ďáblovu bibli připravilo na sobotu 24. května zábřežské Farní muzeum. Funkční maketa největšího světového rukopisu Codex gigas bude k vidění od 17 hodin v opravovaném kostele svaté Barbory. „Prezentace knihy má upozornit na nutnost rekonstrukce tohoto kostela. Veřejnost se bude moci seznámit jednak s největší knihou světa, jednak s neutěšeným stavem nejstaršího kostela v Zábřeze a s plánovanými rekonstrukčními pracemi,“ uvedl k výstavě František John z občanského sdružení Svatá Barbora Zábřeh, které usiluje o rekonstrukci kostela sv. Barbory.

 Následující týden bude maketa knihy, vytvořené na přelomu 12. a 13. století v benediktinském klášteře v Podlažicích u Chrudimi, vystavena pro školy v Katolickém domě. Pravděpodobně dílo jediného písaře má rozměry 900 x 505 mm a originál váží téměř osmdesát kilogramů. Celkem kniha obsahuje 624 stran, psána je na pergamenu. Olomoucká maketa tohoto rukopisu je psána na ručním papíře, veřejnosti se poprvé představila loni na podzim.

 Pozornost české veřejnosti latinsky psaná Ďáblova bible, pojmenovaná podle světoznámému obrazu půl metru vysokého čerta, přilákala díky přednedávnem uskutečněné výstavě originálu v Národní knihovně ČR v Praze. Ten zapůjčila Královská knihovna ve Stockholmu, kam se kniha dostala za třicetileté války jako válečná kořist švédských vojáků.

Zpět