Dny evropského dědictví otevřou nepřístupné památky

03.09.2012 14:07

Dny evropského dědictví otevřou nepřístupné památky

3.9.2012 14:07

Významnou osobnost šumperské historie, Romana Scholze, připomenou letošní Dny evropského dědictví v Šumperku. Ty se budou konat v sobotu 8. a v neděli 9. září.

Roman Scholz byl národností Němec, kněz a zanícený odpůrce nacismu. Za svou činnost v odbojové organizaci byl čtyři léta vězněn a v roce 1944 popraven stětím sekyrou.

V sobotu se v budově šumperské obchodní akademie uskuteční v 17 hodin odhalení pamětní desky tomuto významnému muži. Připomene jej rovněž malá výstava.

Dny evropského dědictví v Šumperku začnou již v pátek v 19 hodin koncertem v klášterním kostele. Celou sobotu bude zájemcům přístupno jedenáct památek, na řadě z nich návštěvníkům poskytnou odborný výklad průvodci. Vrcholem akce bude v neděli večer prohlídka města, kterým zájemce provede kostýmovaný průvodce.

V Zábřehu a okolí se akce uskuteční ve stejném termínu. Poprvé se návštěvníkům otevřou tajemná sklepení zábřežského zámku.

Snahou města je v rámci Dnů evropského dědictví každý rok nabídnout něco nového. Letos bude poprvé zpřístupněn jeden ze zámeckých sklepů," uvedl starosta Zábřehu František John. Zpřístupněný sklep navíc ožije fotografickou výstavou Žijeme kulturně, kterou připravilo Mateřské a rodinné centrum Zábřeh. Již druhým rokem bude zpřístupněna pracovna starosty umístěná nad průjezdem do zábřežského hradu dostupná „tajným" pískovcovým točitým schodištěm, ve které si budou moci návštěvníci prohlédnout model města podle stavu z 18. století vytvořený Pavlem Applem a historické veduty.

Dny evropského dědictví na Zábřežsku začnou již v pátek 7. září v 19 hodin společným zahájením. To se letos uskuteční právě v zámeckých sklepeních a bude spojeno s vernisáží výstavy Žijeme kulturně.

O víkendu budou moci zájemci zavítat do devíti památek v Zábřeze a nejbližším okolí. „V letošním roce jsme se po čtyřech letech rozhodli znovu vydat sborník ke Dnům evropského dědictví, v němž je stručně popsána historie všech památek zapojených do této akce v Mikroregionu Zábřežsko. V roce 2008 byl náklad několika stovek výtisků rozebrán prakticky okamžitě. Velký zájem o sborník tak očekáváme i letos," řekl lokální garant Dnů evropského dědictví Petr Krňávek. Sborník bude k dispozici na vybraných památkách.

Zpět