Hasiči v Zábřehu dostali novou moderní cisternu

15.03.2011 07:00

Stanislava Rybičková

Rovnou ze zásahu u dopravní nehody přijeli v pondělí 14. března před polednem zábřežští hasiči k radnici, kde společně se starostou Františkem Johnem představili novinářům novou moderní cisternu.

Auto za 5,1 milionů korun dostala místní stanice profesionálních hasičů koncem roku. Nezbytné úpravy, jako například přemístění navijáku z původní Tatry, si vyžádaly dalších sto tisíc. Od začátku března je cisterna v provozu.

„Její pořízení je součástí obnovy hasičské techniky. Původní Tatra byla přesunuta do záložní rezervy a nejstarší techniku zase poskytneme některé z jednotek dobrovolných hasičů v kraji,“ informoval ředitel územního odboru HZS v Šumperku Martin Žaitlik.

Na profesionální stanici v Zábřehu slouží 21 hasičů - na každé celodenní směně sedm. S cisternou vyjíždí nejméně čtyřčlenná zásahová jednotka - řidič, strojník a dva hasiči. V případě potřeby jsou povolány na pomoc i jednotky z okolních měst nebo dobrovolní hasiči. Zábřežská dobrovolná jednotka má devatenáct členů a připravuje se zejména na civilní ochranu obyvatel při mimořádných událostech.

„Máme v plánu vybudovat našemu sboru dobrovolníků víceúčelový objekt zbrojnice v Tunklově ulici, současné nevyhovující sídlo v bývalé moštárně musíme totiž do pěti let opustit,“ uvedl Stanislav Přidal z bezpečnostní rady města Zábřeha. V současné době už se pracuje na projektu, stavba by měla stát kolem pěti milionů korun.

Zpět