Jste hulvát, řekl starosta oponentovi. A vy jste lhář...

11.02.2011 15:00

Deník, Stanislava Rybičková

Zábřeh - Křik, nadávky a ironie, obviňování ze lži a z hulvátství provázely ve středu závěr téměř sedmihodinového jednání zastupitelstva v Zábřehu. Tentokrát se až na drobné výjimky nehádali zastupitelé, jak bylo běžné v minulém volebním období, ale přestřelka vypukla mezi jevištěm a hledištěm.

Na jedné straně starosta František John (KDU-ČSL), na druhé straně Milan Kubíček, jednatel firmy Renostav, která stavěla krytý bazén. Ten je v provozu od poloviny října 2010 a provozuje ho městská firma EKO servis.

V hádce šlo jednak o tři miliony korun, které Renostav ještě od města požaduje, jednak o údajné neodborné zásahy do automatických systémů, které řídí složitou technologii bazénu.

„EKO servis se zřejmě rozhodl šetřit, protože do řídících zařízení někdo musel zasahovat; například ručně vypínal tepelná čerpadla. V neděli někdo vypnul vzduchotechniku, takže v hale bylo brzy nedýchatelno. Lidi se málem začali dusit a jedna paní téměř zkolabovala. Zvažuji trestní oznámení pro obecné ohrožení,“ stěžoval si zastupitelům Milan Kubíček.

Ředitel EKO servisu Karel Jílek jakoukoliv odpovědnost odmítá. „K nám se žádné takové informace nedostaly. Šetřit je třeba, ale na správných místech. Za všechno je odpovědný vedoucí bazénu Jaroslav Pavelka. Ten se neosvědčil, má smlouvu na dobu určitou a končí,“ řekl Jílek.

Pavelka při jednání zastupitelstva zásahy do zařízení nevyloučil. „Bylo to vždy po dohodě s EKO servisem. Sám bych si nic takového nedovolil,“ uvedl.

Od prosince panuje tichá válka mezi městem a dodavatelem stavby Renostavem. Jde o doplatek za poslední práce.

„Město si stanovilo finanční limit pro první etapu a my jsme ten limit dosud nevyčerpali. Upozorňuji, že město nám dluží ještě tři miliony korun. Je to nesolidní partner a se starostou se nelze dohodnout, protože on nejedná,“ vysvětloval zastupitelům navýsost rozčilený šéf Renostavu Kubíček.

Starosta požadavek odmítl. Trvá na svém stanovisku, které zaslal Renostavu písemně už v prosinci. Od té doby obě strany vyčkávají.

„Limit už vyčerpán byl. Podklady pro váš požadavek nejsou dostatečné. A jsou tam i práce, které už vám město jednou zaplatilo,“ řekl na jednání zastupitelstva John.

Když se po půlhodině debata vyhrotila a Milan Kubíček začal křičet, řekl mu starosta, že je hulvát a odebral mu slovo. „A vy jste lhář,“ oplatil mu Kubíček.

Do debaty se vložil i bývalý starosta Zdeněk Kolář, který seděl v publiku. Po uzavření starého bazénu byl tím hlavním tahounem, kdo novou stavbu prosadil a hájil. Byl za to terčem kritiky, protože město šlo do akce bez zajištěných dotací. Získalo nakonec jen 21 milionů a zbytek hradilo ze svého rozpočtu. Vyčerpalo tím veškeré svoje rezervy.

Kolář svůj postup teď znovu obhajoval. Řekl, že další dotace město nemělo šanci získat a že o stavbě nerozhodoval sám. Každé rozhodnutí schválila rada města.

„Nevymlouvejte se. Existuje i osobní odpovědnost a vy jste ji měl. Váš způsob financování přivedl město do dnešní katastrofální situace,“ vytkl Kolářovi John.

 

Stavba bazénu stála včetně DPH 156 milionů korun, bez DPH je to necelých 130 milionů. Stát městu daň postupně s jednotlivými fakturami vracel, ale radnici tyto peníze nezůstaly, znovu je postupně investovala do stavby.

Na svůj provoz si bazén sám nevydělá. Město ho bude letos dotovat částkou čtyři miliony korun. Jaká bude skutečná ztráta, bude jasné až v prosinci. Od otevření do konce roku 2010 se na vstupném vybralo 643 tisíce korun. V létě budou příjmy nižší, zvlášť když zdevastovaný venkovní areál nelze otevřít. Zprovoznění by stálo dalších asi deset milionů, které město nemá. EKO servis spolu s radnicí hledá cestu, jak otevřít alespoň dětský bazén a tobogán.

Zpět