Miliardový projekt rekonstrukce kanalizace v pěti městech konečně odstartoval

09.05.2014 17:51

Práce na stavbě nové kanalizační sítě a rekonstrukci té stavající v pěti městech okresu Šumperk po dlouhých odkladech odstartovaly. Autor: MÚ Mohelnice

Šumpersko – Dlouho odkládaný projekt rekonstrukce a výstavby kanalizační sítě v pěti městech okresu konečně odstartoval. Práce se dotknou Zábřeha, Mohelnice, Loštic, Šumperka a Hanušovic. Vše musí být hotové nejpozději příští rok na podzim.

Práce přijdou na více než jednu a půl miliardy korun. Pro srovnání: je to zhruba dvojnásobek ceny obchvatu Zvole. Většinu pokryje dotace z Evropské unie, která pošle na Šumpersko 1,2 miliardy.

Příjemcem dotace bude společnost Vodohospodářská zařízení Šumperk (VHZ), jejímiž akcionáři je sedmadvacet měst a obcí regionu. Desítkami milionů se budou na stavbě podílet i jednotlivá města.

Největší objem prací a tím i peněz připadá na Zábřeh, který se bude na investici podílet pětasedmdesáti miliony korun. Naopak nejmenší příspěvek připadá na Hanušovice – přibližně jedenáct milionů.

Ve všech pěti městech okresu už tento týden odstartovaly práce. „Na první etapu jsme z vlastních zdrojů naší společnosti vyčlenili přibližně třiaosmdesát milionů korun, protože jsme dlouho neměli rozhodnutí o přidělení dotace. Aby se vše včas stihlo, muselo se už začít," řekl ředitel společnosti VHZ Jan Závěšický.

Právě kvůli tomu, že vodohospodářská společnost neměla rozhodnutí o přidělení dotace, se zahájení prací dlouho odkládalo. Původně se mělo začít kopat už loni v létě. Klíčový dokument firma získala ve středu 7. května.

„Příští týden budeme jednat se stavebními firmami a aktualizovat harmonogram výstavby. Vše se musí stihnout do konce září příštího roku. Firmy se vyjádřily, že jsou schopné tento termín dodržet," doplnil Jan Závěšický.

Obyvatelé měst a obcí: buďte trpěliví

Obyvatelé i návštěvníci všech pěti měst se budou muset v příštích měsících obrnit trpělivostí. Čekají je uzavírky a dopravní omezení. Nejvíce rozkopaných ulic bude v Zábřehu. Na město připadá přibližně třetina všech stavebních prací.

Celkem zde dělníci postaví sedmnáct kilometrů nové kanalizace, rekonstrukcí projde dalších deset kilometrů stávajícího potrubí. To umožní nově napojit na kanalizaci 640 domácností.

Zastaralá kanalizace město omezovala v jeho rozvoji. Neopravovaly se některé komunikace nebo chodníky, protože se vědělo, že se zde bude kopat. Město se nemohlo pustit ani do rekonstrukce horního a dolního náměstí nebo do budování bezbariérových přechodů.

Díky tomuto projektu se dobuduje kanalizace v všech částech města, kde nyní chybí, tedy na Skaličce, v Ráječku, na Rudolfově a ve Svobodově. Stavebně bude největším oříškem Krumpašský potok, který vede pod celou čtvrtí a tvoří osu města. Nyní do něj teče dešťová i splašková voda, která se odvádí na čističku a platí se z ní stočné. To je neudržitelné," popsal práce starosta Zábřeha František John.

Mohelnice zrušila zákaz hluku v neděli

V Mohelnici zastupitelé kvůli obřímu projektu dokonce zrušili obecně závaznou vyhlášku, která zakazovala v neděli některé hlučné práce. Pracovat se totiž bude každý den.

Lidé se o postupu prací, uzavírkách a omezeních budou moci dozvědět na webových stránkách VHZ, které nyní společnost připravuje. „Bude na nich situační mapka, kontakty na odpovědné pracovníky přímo na stavbě, nový časový harmonogram postupu prací, ale také dopravní uzavírky nebo upozornění na kácení stromů. Lidé na těchto stránkách najdou také informace o kanalizačních přípojkách a kontakty, na koho se kvůli nim mají obracet," slíbil ředitel vodohospodářské firmy. Stránky by měly být v provozu v nejbližších dnech.

Jednotlivá města pak budou mít podrobné informace také na svých webech i s kontakty na pracovníky městských úřadů, kteří budou mít stavbu na starosti. Například v Mohelnici taková stránka funguje už několik týdnů a lidé na ní najdou i fotogalerii.

Příprava obřího projektu začala už před šesti lety, kdy byla podána žádost o dotaci. O rok později se pak konala veřejná soutěž na zhotovitele. Evropská komise ale od roku 2010 váhala se schválením dotace, protože se jí nelíbil právě způsob zadání této soutěže, ani smlouvy, které s vítěznými firmami tehdejší vedení VHZ podepsalo. Sporné byly zejména ceny prací a materiálů. Po dlouhých vyjednáváních Evropská komise projekt loni na jaře posvětila. Další měsíce pak následovalo vyjednávání s ministerskými úředníky v Praze.

Autor: Michal Krestýn

 

Zpět