Rekonstrukce Bezručovy ulice jde do finále

13.05.2014 17:25

Frekventovanou Bezručovou ulicí v Zábřehu nyní řidiči neprojedou. Dělníci tady dokončují poslední práce po náročné rekonstrukci a pokládají nový asfaltový koberec. Autor: DENÍK/Michal Krestýn

Zábřeh – Práce na rekonstrukci frekventované Bezručovy ulice v centru Zábřeha dospěly do finále. Dělníci nyní pracují na pokládání nového asfaltového koberce. Řidiči ale kvůli tomu musejí počítat s dopravními komplikacemi. Práce si vyžádaly kompletní uzavírku ulice.

Objízdná trasa vede přímo centrem města, kde přibylo aut. „Přes Bezručovu ulici si často zkracuji cestu, teď musím přes město, kde hodně zhoustnul provoz. Navíc se tady víc stojí, než jede, kvůli tomu, že je tam hned několik přechodů," postěžoval si řidič Milan Havránek.

Uzavírka by měla skončit v závěru tohoto týdne. Změny v dopravě jsou ale i v dalších ulicích. Školskou ulicí se teď dočasně jezdí v obou směrech, aby se lidé dostali k poliklinice.

Dopravu zde navíc komplikuje stavební technika, která pracuje na rekonstrukci Masarykovy školy. Obousměrně se po dobu uzavírky jezdí i ulicí Žerotínov.

Změnily se kvůli tomu i trasy autobusů městské hromadné dopravy. Dočasně jsou zrušené autobusové zastávky zubní oddělení a Strejcova, zastávka IV. škola je přesunutá na křižovatku Mánesovy a Alšovy ulice.

Rekonstrukce Bezručovy ulice začala už v loňském roce a byla hodně náročná. Dělníci zde totiž postupně opravili veškeré inženýrské sítě – od rozvodů plynu přes kanalizaci až po vodovodní řady. Obnovy a rozšíření se dočkalo také veřejné osvětlení.

Problém nastal právě u rekonstrukce kanalizace, kterou spravuje společnost Vodohospodářská zařízení Šumperk. Firma, která vyhrála ve výběrovém řízení, začala práce s několikatýdenním zpožděním. Navíc se objevily problémy s kvalitou prací.

Tím vznikla časová prodleva. Většina prací měla být hotová už na podzim, ale například chodníky se měly stejně dodělávat až letos. Jsme ale rádi, že rekonstrukce spěje konečně do finiše," řekl starosta Zábřeha František John.

Náklady na opravu rozvodů nesli jednotliví správci inženýrských sítí. Plynaři spolu s vodohospodáři také zaplatí vyasfaltování silnice. Město přidalo peníze především na opravu chodníků a rozšíření sítě veřejného osvětlení.

Součástí prací bylo také rozšíření křižovatky Bezručovy a Dvorské ulice, která byla hodně nepřehledná. Přibyl zde i odbočovací pruh doleva z Bezručovy do Dvorské ulice. Dělníci také vozovku o něco snížili, protože na ní byl vysoký práh, který by nepřekonaly autobusy.

Ty tudy budou jezdit v době, kdy se bude stavět kruhový objezd na křižovatce ulic ČSA a Postřelmovské u kulturního domu a pošty.

Rondel motoristům podstatně usnadní jízdu a odstraní dlouhé čekání na odbočení ve špičce. Stavět se bude ještě letos. V současnosti běží výběrové řízení na dodavatele, práce by se měly rozběhnout během prázdnin.

Autor: Michal Krestýn

Zpět