Rekonstrukce Masarykovy školy v Zábřehu začne letos v létě

13.02.2013 10:56

Zábřeh – Základní umělecká škola v Zábřehu získá od příštího roku nové zázemí pro svou činnost. Přestěhuje se do bývalé Masarykovy školy ve Školské ulici. Tu čeká náročná rekonstrukce.

Nyní se připravuje projektová dokumentace, do několika týdnů by měla být vyhlášena soutěž na zhotovitele. Stavební práce by měly začít o prázdninách a trvat až do příštího roku," řekl starosta Zábřeha František John (KDU-ČSL).

Rekonstrukce Masarykovy školy změní vnitřní dispozici budovy. Vznikne tu pětadvacet učeben pro hudební obory a po jedné učebně pro hudební nauku, literárně dramatický obor a obor výtvarný. Bude tu i taneční a koncertní sál a nahrávací studio. Celý objekt má být bezbariérový.

Rekonstrukce budovy má přijít asi na osmačtyřicet milionů korun. Patnáct milionů pokryje dotace z Regionálního operačního programu, zbytek dodá město ze svého rozpočtu. „Výběrové řízení ale může cenu srazit dolů," doplnil starosta.

Základní umělecká škola nyní sídlí ve dvou nevyhovujících budovách, které jsou od sebe navíc dost vzdálené, a to v Krumpachu a ve Farní ulici u kostela. Tyto prostory po přestěhování opustí.

U budovy v Krumpachu zvažujeme její prodej, protože rekonstrukce by byla nákladná. Objekt ve Farní ulici chceme vyměnit s místní farností za její zahrady, kde by mohl vzniknout park," sdělil František John.

Farní zahrady se nacházejí ve svahu směrem k Havlíčkově ulici. Přímo navazují na zábřežský hrad a fortifikaci a táhnou se až pod budovu kina. S nápadem, že by zde byl park, přišel už před lety tehdejší starosta Petr Fabián.

Ve farských zahradách by vznikla klidová a odpočinková zóna, která by byla prakticky v centru města. Navíc by se odsud naskytl krásný a netradiční pohled na město," vysvětlil starosta John.

Farnost takové řešení vítá. „Zahrady víceméně nepotřebujeme, využíváme je jen na ovoce. Park by zde byl vhodný, je to pěkná a klidná lokalita. Budovu po základní umělecké škole bychom v první fázi využili pro potřeby fary. Nynější budova, kde fara sídlí, se bude muset opravit, takže se budeme muset přestěhovat. Kdyby to nebylo do budovy po základní umělecké škole, museli bychom se asi stěhovat do některé ze sousedních vesnic, což by nebylo ideální," řekl zábřežský děkan František Eliáš.

Masarykova základní škola sídlila v objektu od třicátých let minulého století. Po komunistickém puči muselo nesla označení I. základní škola. V roce 1994 byla zrušena a budovu využívalo do roku 2000 místní gymnázium pro výuku nižšího stupně. Pak ji převzala sousední III. základní škola, od roku 2006 byla budova prázdná. O rok později se sem začal postupně stěhovat dům dětí, který zde sídlí dodnes. S rekonstrukcí ho ale bude čekat stěhování, nejspíš do volných prostor základních škol.

Autor: Michal Krestýn

Zpět