Revitalizace centra Zábřeha bude pokračovat Radniční ulicí

16.03.2013 10:02

Zábřeh – Zábřežská radnice hodlá letos pokračovat v revitalizaci historického centra města. Ta začala před dvěma lety rekonstrukcí ulic Komenského a Farní. Letos přijde na řadu Radniční ulice.

Práce mají začít ve druhé polovině roku opravou vodovodu a kanalizace. Tu bude provádět společnost Vodohospodářská zařízení Šumperk a přijde asi na 1,4 milionu korun.

Vodohospodářská zařízení Šumperk se budou podílet i na následné opravě povrchů. Radniční ulice dostane nové dláždění, na které budou použité původní dlažební kostky vyzvednuté při rekonstrukci komunikací ve městě," řekl starosta Zábřeha František John.

Přesný rozpočet na dláždění, které bude hradit z části město a z části Vodohospodářská zařízení, zatím není znám.

Současný stav Radniční ulice je trnem v oku řadě Zábřežanů, mezi nimi i Stanislavu Michálkovi. „Oproti jiným městům má Zábřeh jen velmi malé historické centrum. A z toho mála je ještě část v dost zuboženém stavu, myslím tím Radniční a Ztracenou ulici. Leží přímo v centru města jen pár metrů od opravené budovy zámku a jejich stav je katastrofální. Rozbitý asfalt i chodníky. Člověk aby se tudy po setmění člověk bál chodit," řekl.

Připomíná, že uličky u výjezdu z Masarykova náměstí nejsou jedinou problematickou lokalitou ve středu Zábřeha. „Vezměte si Malou Stranu. Vede od hospody Bořiny v Krumpachu až do středu města nad Valovou. Za desítky let tu město nebylo schopné ani udělat asfalt," připomněl Michálek.

Obyvatelé, kteří v Radniční ulici žijí, se ale budou muset připravit na to, že příští zimu se budou domů dostávat po rozbité cestě. „Povrch ulice bude letos na podzim provizorně vyřešen recyklátem a až příští rok na jaře, až vše slehne, přijde na řadu dláždění," připomněl František John.

Stejný postup město zvolilo i při rekonstrukci Komenského ulice. „Radniční je méně frekventovaná, takže tam by provizorní povrch vozovky přes zimu neměl tolik vadit," míní starosta.

Zábřeh připravuje také projekt na rekonstrukci horního náměstí, které nese jméno prezidenta Masaryka a patří k historicky nejcennější části města.

Podle plánů by hlavní změna měla nastat v parkování. Auta by měla stát ve čtyřech pruzích jen od kašny a morového sloupu dolů. Horní část náměstí má být vyznačena jiným typem dlažby a má zůstat jako klidová zóna pro pořádání trhů nebo kulturních akcí.

Obnovit se má výsadba stromů, které mají přibýt i podél horní fronty domů. Křivolaká plocha náměstí se má vyrovnat, dostat novou větší dlažbu a v ní reflektory pro osvětlení kašny i morového sloupu.

Autor: Michal Krestýn

Zpět