Rondel u pošty v Zábřehu se bude stavět až příští rok

08.03.2013 15:00

Zábřeh – Na kruhový objezd, který nahradí frekventovanou křižovatku ulic Postřelmovské a ČSA v centru Zábřeha, si řidiči počkají až do příštího roku. Rozhodli o tom na svém posledním zasedání zastupitelé Olomouckého kraje, který bude stavbu z větší části financovat.

Křižovatkou u kulturního domu a pošty projíždějí každý den tisíce aut. Zvlášť v dopravní špičce je velmi těžké odbočit doleva, zejména z Postřelmovské ulice.

„Jezdím tudy často a po třetí hodině odpoledne je křižovatka pravidelně ucpaná. Kruhový objezd by problémy s odbočením doleva vyřešil, škoda že bude až za rok. Budeme to muset ještě nějaký čas vydržet," konstatoval řidič Petr Jiránek.

Stavba rondelu má přijít na dvaadvacet milionů korun. Čtrnáct milionů pokryje dotace z Evropské unie, která je už schválená. Šest milionů přidá kraj, jemuž silnice patří, a dvěma miliony se na ní bude podílet město. To zaplatí především vybudování nových chodníků a přechodů pro chodce.

Město má peníze na řešení kruhového objezdu v letošním rozpočtu vyčleněny. Protože se ale bude stavět až příští rok, prostředky zčásti o rok převedeme a zčásti je za ně v plánu vybudování nového přechodu pro chodce na další frekventované křižovatce u staré pošty," řekl starosta Zábřeha František John.

Během letošního roku by měla být dokončena projektová příprava stavby a někdy na podzim by se měla konat veřejná soutěž na zhotovitele.

Město ročního odkladu využije k rekonstrukci křižovatky ulic Dvorské a Bezručovy u Ekoservisu a finančního úřadu. Právě tyto ulice budou sloužit v době stavby rondelu jako objízdná trasa jak pro osobní auta, tak pro autobusy.

Křižovatka u Ekoservisu je ale úzká a je na ní příliš vysoký schod, který by větší auta a autobusy nepřekonaly. „Křižovatka se rozšíří a přibude na ní odbočovací pruh doleva z Bezručovy ulice na Dvorskou. Vozovka se také o něco sníží a křižovatka celkově zpřehlední," popsal záměry města starosta John.

Ještě předtím je ale potřeba vyřešit rekonstrukce sítí, které tímto místem vedou. Řidiči by se proto měli připravit na dopravní omezení a uzavírky.

Už v první polovině letošního roku zde začnou pracovat plynaři, následovat bude oprava vodovodní a kanalizační sítě v Bezručově ulici. Tu bude provádět společnost Vodohospodářská zařízení Šumperk, které sítě patří. Práce mají přijít asi na devět milionů korun.

Následná oprava vozovky pak bude v režii plynárenské společnosti RWE a Vodohospodářských zařízení. Město bude hradit náklady na obrubníky a chodníky. Rozpočet dosud není znám," uzavřel starosta.

Autor: Michal Krestýn

Zpět