Rozhovor - Mladá fronta Dnes

17.01.2011 15:03

Mladá fronta Dnes - Rostislav Hányš

ZÁBŘEH (rš) Balík nepříjemností a problémů zdědil po svém předchůdci Zdeňku Kolářovi nový zábřežský starosta František John. Především jde o tři soudní spory. S městem se dohaduje Ivan Vavřík, který požaduje náhradu za zdevastování restituovaného domu. Pikantní je proces, ve kterém žaluje město současný zastupitel Antonín Janhuba. V minulém volebním období jej starosta Kolář odvolal z funkce tajemníka pro neomluvené absence. Soud vše ale vidí poněkud jinak.

O nejvíc peněz může město přijít v procesu s firmou Wanemi. Před lety zastupitelé s jejím plánem na postavení papírny a energetického zdroje ve městě souhlasili, jenže většina nových zastupitelů je proti. Městu hrozí, že Wanemi bude uplatňovat náhradu za desítky milionů, které už do projektu investovalo.

„Nejsem toho názoru, že by si město vedlo v těchto kauzách špatně. Ve všech sporech usilujeme o ochranu zájmů města a jeho občanů. Nesoudili bychom se, kdybychom předem předvídali špatný výsledek,“ řekl nový starosta František John.

Podle něj je spor s Ivanem Vavříkem velmi komplikovaný. Vavřík požaduje po městu zaplacení částky 1,4 milionu jako náhradu škody za zanedbání údržby domu, který byl v restituci navrácen jeho rodinné příbuzné v roce 2004. Tvrdí, že od roku 1995 do roku 2004 město jako vlastník o dům řádně nepečovalo a nechalo budovu úmyslně zchátrat.

„Město zastává podle mě správný názor, že dům byl již za vlastnictví státu do roku 1991 v zoufalém stavu, nebyla nikdy prováděna řádná údržba a město tento tristní stav nemovitosti pouze zdědilo. V takovém případě se necítíme a ani nemůžeme být odpovědni za poškození, které uplatňuje pan Vavřík. Město naopak do domu investovalo nemalé peníze, v několika letech víc, než utržilo z nájmů. Zanedbanost domu to ale nemohlo odstranit,“ sdělil John. Podle něj je za těchto okolností odpovědnost města za stav domu po odevzdání v rámci restituce minimální.

„Spor se po odvolání města ke krajskému soudu vrátil znovu k soudu okresnímu. Spekulace o prohře v této kauze jsou přinejmenším předčasné,“ řekl zábřežský starosta.

Antonína Janhubu odvolal minulý starosta Zdeněk Kolář. Jenže soud později nařídil, že se může do funkce vrátit. Vznikla komická situace, kdy Zábřeh měl v jednu chvíli dva tajemníky. Starosta to vyřešil dalším odvoláním Janhuby z funkce. Ten dal opětovné odvolání znovu k soudu.

„Ta záležitost má velký nádech osobních sporů pana Janhuby s bývalým starostou. Věřím, že se vyřeší a město bude mít znovu pouze jednoho tajemník a bude jasné, kdo to vlastně je,“ řekl nový zábřežský starosta. Kauzu dvou tajemníků lze podle něj rozdělit do dvou částí. První skončila rozsudkem krajského soudu již více než před rokem. Krajský soud sice konstatoval, že Janhuba třemi neomluvenými absencemi porušil své povinnosti, ale pouze méně závažně. Proti tomuto verdiktu se v březnu loňského roku bývalý starosta města obrátil s žádostí o nápravu k Nejvyššímu soudu ČR, na jehož vyjádření dosud čekáme,“ popsal průběh kauzy John. Zase nevidí případ tak, že město jednoznačně pochybilo. „Přestože krajský soud určil, že Ing. Janhuba je tajemníkem městského úřadu a měl tak povinnost vykonávat svou funkci v Zábřehu, on i nadále setrvává v pracovním poměru vůči statutárnímu městu Olomouc a do práce na městský úřad nenastoupil ani po čtyřech písemných výzvách. Na základě těchto důvodů bývalý starosta požádal ředitele krajského úřadu o souhlas s odvoláním a ten souhlas udělil,“ doplnil John. Janhuba následně odmítl jiné pracovní zařazení u městského úřadu, a tak mu byla dána výpověď. Proti svému odvolání a výpovědi se mohl bránit u soudu a také tak učinil. V otázce náhrady platu za dobu prvního sporu se obě strany rozcházejí v její výši. Městem uznaná částka byla vyplacena, další požadavek ze strany pana Janhuby řeší právníci,“ podotkl John.

Největší kauza Wanemi dospěla do stavu, kdy bývalý místostarosta Lubomír Sommer podepsal bez vědomí bývalého starosty a v době jeho nepřítomnosti kupní smlouvu s Wanemi. Firma sice uhradila kupní cenu, ale s jednodenním zpožděním. Navíc místostarosta dobře věděl, že většina nových zastupitelů je proti projektu. Přesto nepočkal na zvolení nového vedení města. On tvrdí, že jednal v souladu s dohodami a jen zastupoval starostu.

„Zastupitelstvo města je toho názoru, že takto „tajný“ podpis kupních smluv bývalým místostarostou města panem Lubomírem Sommerem nebyl v souladu s vůlí zastupitelstva a zákonem vůbec. Okolnosti jednak prověřuje z podnětu bývalého starosty policie, jednak jsme požádali Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, aby nám poskytla odborný právní pohled na celou záležitost. Výsledek právního posouzení bude znám koncem ledna. Poté zastupitelstvo rozhodne, jak dál. Teď je předčasné mluvit o tom, kolik město může platit, a to i v dalších kauzách. Pořád to jsou jen spekulace,“ řekl John.

Zpět