Rozhovor se starostou - Bulletin Zábřeh

16.01.2011 14:58

Bulletin Zábřeh, č. 1 v roce 2011, ptal se Milan Kratochvíl

Koalice už představila základní body svého programu. Kdy by se občané města mohli dočkat konkrétního programového prohlášení?
Ještě před jednáním zastupitelstva, na kterém proběhla volba do orgánů města, byla podepsána dohoda o programových zásadách. Společné programové prohlášení bude vypracováno na základě těchto zásad, následně projednáno v orgánech města a zveřejněno. Byl bych rád, kdyby se to podařilo nejpozději v únoru.

Ekonomická situace města není příliš optimistická. Jeví se po prvním seznámení s rozpočtem na rok 2011 reálný prostor na nějaké investiční akce, především kanalizaci?
Návrh rozpočtu na rok 2011 připravovalo ještě minulé vedení města. Současné zastupitelstvo jej na poslední chvíli schválilo hlavně z toho důvodu, aby nemuselo dojít k horší variantě rozpočtového provizoria. Ve stávajícím rozpočtu nejsou na investice v rámci projektových úkolů vyhrazeny vůbec žádné prostředky, budeme se je snažit najít v rámci rozpočtových změn. Naopak nás čeká splátka dodavatelského úvěru za bazén. Investice bazénu v celkové výši 156 milionů (dotace činila jen 22 milionů) vyčerpala finanční prostředky města získané z privatizace bytového fondu a dalšího prodeje majetku, ty měly být dle mého názoru využity jako podíl města pro investiční akci kanalizace a další projektové úkoly. Za současné situace je zajištění prostředků města na akci kanalizace možné pouze za předpokladu půjčky, ta je navržená ve výši 100 milionů. Její splácení by ovlivnilo ekonomiku města na desetiletí, na realizaci kanalizace ale čeká další rozvoj města včetně rekonstrukcí komunikací. Doposud se čeká na rozhodnutí o přidělení dotace z Bruselu, ta by mohla do Zábřeha na tuto akci přinést přes půl miliardy.

V čele města jste stanul v situaci, kdy jsou vztahy v zastupitelstvu na snad ještě vypjatější úrovni než minulé čtyři roky. Máte představu jak dosáhnout toho, aby bylo zastupitelstvo víc o práci než o sporech?
Představu samozřejmě mám a spolu s ní i snahu o to, aby naše jednání byla vždy konstruktivní. Určitě to nepůjde bez komunikace a vzájemného respektu k názorům kolegů zastupitelů. Není samozřejmě také dobré, když se věcné názorové odlišnosti přenášejí do osobní roviny. Mou snahou bude, aby se hlavně pro zásadní rozhodnutí nacházela většinová podpora zastupitelů.

V Zábřeze zaznívají poslední dobou především negativní hodnocení. V čem ale spatřujete pozitiva našeho města?
V celé řadě pohledů na naše město nacházím velký rozvojový potenciál. Počínaje dobrou geografickou lokalizací města na hlavní trati, na rozhraní krajiny úrodné Hané a hor. Největší potenciál však vidím v lidech, kteří v tomto městě žijí. V celé řadě oblastí svého hlavního zaměstnání či volnočasových aktivit dosahují dobrých výsledků, reprezentují tak město a v konečném důsledku napomáhají tomu, aby se nám zde lépe a kvalitně žilo. Jim chci také touto cestou poděkovat.

A na závěr jedna osobní otázka. Usednout do křesla starosty není v dané situaci žádné velké terno. Kdo vám bude hlavní oporou?
Jako asi v každé náročnější profesi je dobré se moci spolehnout na zázemí a hlavně pochopení doma v rodině. Po zvolení do funkce starosty mě dala celá řada lidí najevo, že mi fandí a drží palce. Ve své práci se samozřejmě musím moci spoléhat také na kolegy zastupitele.

Zpět