Rozhovor - Šumperský a jesenický deník

25.01.2011 15:05

Starosta František John: Kolaps snad Zábřehu nehrozí, ale rizika tu jsou

Šumperský a jesenický deník 25.1.2011 Stanislava Rybičková

/ROZHOVOR/

Složitá povolební situace v Zábřehu vynesla do čela radnice lidovce Františka Johna, který je ve svých dvaatřiceti letech zřejmě nemladším starostou města v kraji.

Po absolvování Přírodovědecké fakulty UP Olomouc pracoval na krajském úřadu, čtyři roky už byl zastupitelem Zábřehu. Jako starosta má širokou podporu, při volbě dostal sedmnáct hlasů z jednadvaceti.

Ve funkci jste téměř sedm týdnů. Už jste za tu dobu někdy zalitoval, že jste ten úkol na sebe vzal?

Díky tomu, že se v politice pohybuji delší dobu, jsem věděl, do čeho jdu, a přijal to se vší zodpovědností. I když je v některých oblastech skutečnost ještě horší, než bylo mé vidění zvenku, není to důvod pro sebemenší tendenci dávat od započaté práce ruce pryč. Tato práce mě baví.

Jak těžké bylo rozhodování, jestli do funkce jít? Uvažoval jste o takové možnosti už před volbami?

Před volbami mě někteří vyzývali, abych šel do politiky naplno, jiní mě zase naopak odrazovali. Poslední dobu jsem o tom vážně neuvažoval, pouze jsem vyjádřil svou ochotu a připravenost na uvolněnou pozici jít, pokud to bude potřeba.

V některých variantách, které padly na stůl během koaličního vyjednávání, jsem měl být místostarostou. Až tři dny před zasedáním, které zvolilo nové vedení města, začala současná koalice uvažovat o mém jménu na funkci starosty. V situaci, kdy snad Zábřehu hrozily i předčasné volby, jsem do toho na výzvu kolegů šel.

Čekal jste, že bude povolební situace v Zábřehu tak složitá?

To nečekal asi nikdo. Z původních sedmnácti kandidátek jich volebním sítem prošlo jen devět, tedy zpočátku to vypadalo, že k dohodě dojde záhy po volbách. Ke konci táhlého vyjednávání byla z této situace řada zastupitelů unavených, někteří byli z průběhu rozčarováni a rezignovali.

Nemáte obavu, že se podobně jako před čtyřmi lety se koalice rozsype?

Nemám. Před čtyřmi roky existovala pouze dohoda pro volební zasedání a jejím hlavním cílem bylo vytvořit blok proti starostovi Petru Fabiánovi. Po volebním zastupitelstvu se tato koalice už nikdy nesešla, nebyla zde žádná vize, co dál. Toto jsem tehdy kritizoval a také nepodpořil. Oproti tomu se současná koalice schází a má v plánu vypracovat a zveřejnit společné programové prohlášení, které bude navazovat na již podepsanou dohodu o programových zásadách.

Mezi vašimi kritiky se ozývá názor, že jste na funkci moc mladý a málo důrazný.

Svůj věk osobně považuji za výhodu, doprovází jej elán, chuť a síla do práce. Co se týká druhé připomínky, sklízel jsem hned při svém vstupu do zábřežské politiky v roce 2006 právě opačné výtky ve smyslu, že jsem příliš neústupný. Tehdy se to týkalo koaliční smlouvy, kterou jsem odmítl podepsat a tento postoj jsem ustál.

Od té doby se mi ještě mnohokrát důrazný přístup v zásadních věcech vyplatil. Mám odhodlání naplňovat vizi úspěšného města a plně k tomu využiji desetileté zkušenosti z politiky a praxe ve státní správě na Olomouckém kraji.

Překvapilo vás něco po nástupu na radnici?

Největším překvapením pro mě bylo zjištění, že i přes nejednoznačné politické vedení radnice, které nedostatečně komunikovalo vzájemně, v rámci úřadu a směrem ven, město vůbec nějak fungovalo. Vždyť v polovině minulého volebního období se starosta s místostarostou na zastupitelstvu vzájemně odvolávali.

Nebude vám chybět uvolněný místostarosta? Taková situace na radnici ještě nebyla.

Myslím, že práce pro uvolněného místostarostu by na radnici bylo víc než dost. Rozdělení práce s oběma místostarosty je ještě předmětem dohody. Podle předběžných domluv se do ní zapojí naplno, byť jako neuvolnění.

Chystáte nějaké zásadnější změny?

Z hlediska struktury a obsazení úřadu se musím pro případné zásadní změny ještě více zorientovat. Změny ale již nastavuji v systému řízení, komunikace v rámci úřadu a navenek. Drobnějších změn je více, hned při svém nástupu do práce jsem nechal na starostovské auto namontovat systém kontroly GPS, tak jako jej mají všechna ostatní auta úřadu.

V jaké finanční situaci město je? Někdy před rokem jste říkal, že mu může hrozit finanční kolaps.

Tato má obava souvisela se způsobem financování stavby první etapy bazénu, která stála 156 milionů, z toho dotace byla jen dvaadvacet milionů. Na bazén padly prostředky z privatizace bytového fondu a dalšího majetku.

Zůstatky z minulých let jsou dnes na nule, na letošní rok nejsou vyčleněny žádné prostředky na investice, podstatně byly omezeny prostředky na provoz a údržbu například komunikací.

Navíc nás s velkou pravděpodobností čeká rekonstrukce kanalizace a s ní úvěr sto milionů korun, jehož splácení by ovlivnilo ekonomiku města na deset let. Za předpokladu přísného dodržování rozpočtové kázně a dalšího krácení ve všech oblastech finanční kolaps nenastane. Určité riziko ale představují případné prohry při soudních sporech.

Už je jasné, kdy stavba kanalizace začne?

Dosud se čeká na rozhodnutí o přidělení dotace z Bruselu, ta by mohla do Zábřeha přinést přes půl miliardy. I když se termín schválení dotace neustále posouvá, je třeba s akcí počítat a věnovat se její přípravě. To se zatím bohužel nedělo.

V současné době jednáme o způsobu financování přípojek a o navazujících pracích včetně oprav komunikací a chodníků. Mou snahou je, aby se zároveň s touto akcí podařilo opravit vybrané ulice. O potřebě rekonstrukce kanalizace se v Zábřehu mluví již desetiletí. Minulá zastupitelstva dala příslib podílu města, akce je součástí rozsáhlého projektu pro více měst v horním povodí Moravy. Je to jeden z posledních velkých projektů realizovaných u nás s evropskou pomocí.

Dříve dávalo město na granty a dotace kultury a sportu až osm set tisíc ročně. Je šance, že po delší přestávce tyto oblasti opět podpoří?

Obnovení grantové politiky bylo součástí volebních programů většiny politických subjektů v Zábřehu, proto rada města v rámci první rozpočtové změny doporučila vyčlenit dvě stě tisíc korun.

Po svém předchůdci jste zdědil několik kostlivců ve skříni v podobě soudních sporů či trestních oznámení. Tím největším je bezpochyby projekt Wanemi. Jak vy k tomuto projektu přistupujete?

Podzimní volby veřejnost vnímala jako referendum o projektu Wanemi. Já osobně tento záměr dlouhodobě nepodporuji. Současný právní stav je vzhledem k množství smluv a kroků provedených v minulých měsících značně nepřehledný. Proto jsme nechali zpracovat právní analýzu, ta by měla být hotová do konce ledna. Bude důležitá pro rozhodování, jak dál.

Město je dnes kvůli vstřícnému přístupu těsné většiny minulého zastupitelstva zavázáno celou řadou smluv, které nám svazují ruce pro případ, že bychom chtěli od záměru odstoupit. Možnosti a následky odstoupení od smlouvy neustále vyhodnocuji. Důležitým vodítkem bude posouzení rizik prohry případných soudních sporů s firmou a následných finančních dopadů na město.

Současně podnikáme kroky k větší vymahatelnosti závazků investora a pojistek toho, aby z projektu nevznikla spalovna. Patří mezi ně i úspěšné připomínkování Zásad územního rozvoje Olomouckého kraje ze strany města, ve kterém budou spalovny z tohoto území vyloučeny.

 

Jaký je stav sporu mezi městem a bývalým tajemníkem Antonínem Janhubou, který vyvolal váš předchůdce?

V zásadě je třeba „kauzu dvou tajemníků“ rozdělit do dvou fází. Soudní spor o první výpověď pan Janhuba u krajského soudu vyhrál, ale pak ani po čtyřech písemných výzvách nenastoupil zpět na radnici. Následně odmítl jiné pracovní zařazení na našem úřadu, a tak dostal výpověď. Znovu se bránil u soudu, nicméně podle našeho názoru podal žalobu s jednodenním zpožděním a za těchto okolností soudu nezbude nic jiného, než žalobu zamítnout. Město Zábřeh tak bude mít definitivně jediného tajemníka.

V otázce náhrady platu za dobu prvního sporu se obě strany rozcházejí v její výši, část byla panu Janhubovi vyplacena, zbytek bude předmětem jednání právníků obou stran. Ještě připomínám, že proti prvním verdiktu soudu se v březnu loňského roku bývalý starosta obrátil k Nejvyššímu soudu ČR; na jeho vyjádření dosud čekáme.

Není vám nepříjemné, že musíte řešit spor s kolegou zastupitelem, navíc členem své koalice?

Není to nic osobního. Po vzájemné dohodě s bývalým tajemníkem tyto záležitosti spolu neřešíme přímo, ale jen prostřednictvím právníků.

Velké spory provázely také stavbu bazénu. Teď se mluví o závadách, které tam po dokončení jsou.

Některých jsem si všiml dříve jako běžný návštěvník. Zatím jsem dal plnou moc řediteli Ekoservisu, aby je mohl uplatňovat přímo, většinu závad nyní sepisujeme a uplatníme za město souhrnně. Řešíme také otázku poslední platby za 3,6 milionu korun, kterou Renostav požaduje. Jsme přesvědčeni, že neoprávněně.

Zpět