Wanemi a 11 milionů opět rozdmýchaly zastupitele

14.04.2011 06:12

Autor: Moravský Sever, Stanislava Rybičková

Zábřeh - Hned třikrát se na posledním zasedání objevila na stole zastupitelů v Zábřehu kauza Wanemi, v níž jde už čtyři roky o rozdílné názory na chystanou stavbu papírny a teplárny. Evergreen pokračoval ve středu 13. dubna dalším dílem a trojím hlasováním.

 

Šlo o výběr advokátní kanceláře, která bude město nově vůči firmě zastupovat, o snahu vrátit firmě Wanemi peníze za pozemky a také o žalobu, v níž se dva odpůrci projektu a sdružení Za zdravý Ráječek snažili zrušit smlouvu z roku 2006 mezi městem a Wanemi CZ. Žalobci svou věc prohráli u okresního soudu a letos v březnu prohráli i odvolání.

„Soudy se vůbec nezabývaly obsahem smlouvy, odpověď na otázku, zda je platná, či ne, jsme se tedy nedozvěděli. Soud řekl, že občané podle současné judikatury nemají právo takovou smlouvu žalovat. Naši žalobu tedy zamítl,“ uvedl jeden z žalobců a zároveň zastupitel Pavel Trhal (nez.).

Prohraný spor bude žalobce stát značné peníze. Nejenže musejí zaplatit vlastní soudní poplatky a výlohy, ale i náklady 37 tisíc korun, které mělo se soudním řízením město, a navíc také soudní náklady firmy Wanemi.

Pavel Trhal spolu s další žalobkyní Jaroslavou Wolnou a sdružením Za zdravý Ráječek požádali město, aby jim platbu za soudní náklady prominulo. Odůvodnili to tím, že žalobou nesledovali žádný zištný ani soukromý zájem, ale usilovali o ochranu zájmů veřejnosti.

„Kdybychom poplatek prominuli, museli bychom ho zaplatit z městské pokladny, protože peníze patří podle smlouvy advokátní kanceláři, která nás ve sporu zastupovala,“ zdůvodnil zamítavé stanovisko rady starosta František John (KDU-ČSL).

„V době, kdy jsme žádost o prominutí soudních nákladů posílali, jsme tuto okolnost neznali, jinak bychom se na město ani neobraceli. Je jasné, že o takovém návrhu se nedá hlasovat,“ konstatoval Pavel Trhal, který patří k opozici vůči vedení radnice.

Následovala slovní přestřelka, v níž opozice z řad KSČM a nezávislých útočila na starostu a vytýkala mu, že měl celou věc řešit například dopisem žadatelům a nepředkládat ji vůbec zastupitelům, když se o ní nedá hlasovat.

„Žádost přišla na radnici, nevidím jinou cestu, než ji přes radu poslat do zastupitelstva. Kdybych to neudělal, zase by mi někdo vytkl, že o věci zastupitelé nevědí,“ kontroval John.

Věc byla stažena z programu zasedání a opozice se pak neúspěšně pokusila prosadit usnesení, aby rada a starosta nezatěžovali do budoucna zastupitelstvo návrhy, o kterých se nedá hlasovat.

Těsnou většinou jedenácti hlasů pak zastupitelé starostu pověřili, aby se radnice opakovaně pokoušela vrátit firmě Wanemi CZ peníze za pozemky v průmyslové zóně, které firma poslala na účet města v říjnu. Přišly z úvěrového účtu banky, která podle starosty peníze zpět v žádném případě nepřijme.

Starosta má tedy opakovaně firmu Wanemi vyzývat, aby sdělila číslo účtu, kam lze jedenáct milionů vrátit. V novém zastupitelstvu totiž převládá názor, že smlouva o prodeji je neplatná. Jednak proto, že firma zaplatila den po termínu, jednak proto, že je na ní podle odpůrců Wanemi neplatný podpis tehdejšího místostarosty Lubomíra Sommera. Vrácení peněz se městu nejspíš nepodaří.

„Zpátky nic nepřijmeme. Pozemky jsme zaplatili, je to jen další krok k naší investici. Bylo by potřeba, aby město konečně konzultovalo své kroky s právníky. Ať už bude radnici zastupovat kdokoliv, bude to pro nás důstojný partner pro posouzení situace. S lidmi, kteří věci nerozumějí a nemají základní právní vědomí, se nedá jednat,“ řekl mluvčí Wanemi Petr Vintrocha.

Přání se mu možná brzy splní, protože zastupitelé uložili radním, aby ze čtyř už oslovených advokátních kanceláří vybrali jednu, které město zadá posouzení situace a svých šancí ve sporu.

„Všechny oslovené kanceláře vesměs poukázaly na chyby způsobené městem. Shodly se na tom, že situace je vážná a je třeba ji neprodleně řešit. Prodlevou hrozí velké škody. Jedna kancelář sdělila, že postavení města je příliš rizikové a odmítla Zábřeh zastupovat,“ řekl na zasedání zastupitelstva vedoucí odboru vnitřních věcí radnice Miroslav Trávníček.

Připomněl situaci v Rokytnici nad Jizerou, kde zastupitelé před deseti lety v podobné situaci podcenili smluvní pokutu a firma pak na obci vysoudila čtyři sta milionů korun.

„Obec musela prodat veškerý majetek. Zůstala jí jen radnice a škola. I tak uhradila jen desetinu částky,“ řekl Trávníček.

https://sumpersky.denik.cz/zpravy_region/wanemi-a--milionu-opet-rozdmychaly-zastupitele.html

Zpět