Zábřeh chce zateplit radnici, získal na to dotaci

16.06.2014 19:14

Zateplení úřadovny na náměstí Osvobození připravuje radnice v Zábřehu. Autor: DENÍK/Michal Krestýn

Zábřeh – Město Zábřeh se chce pustit do zateplení budovy městského úřadu na náměstí Osvobození. Od tohoto kroku si slibuje, že podstatně ušetří za vytápění rozlehlého objektu.

Zábřežští zastupitelé už schválili rozpočtovou změnu, kterou pro tento účel vyčlenili osmnáct milionů korun. Je to nezbytný krok k tomu, aby město mohlo vyhlásit veřejnou soutěž na dodavatele stavby.

Celkové náklady mají být podle projektu 17,8 milionu korun. Větší část z této sumy, přibližně devět a půl milionu, pokryje dotace z Operačního programu Životní prostředí, kterou se podařilo Zábřehu získat.

Operační program požaduje doložit nezbytné doklady v krátkém čase tak, aby se evropské prostředky stihly vyčerpat do konce příštího roku. Proto jsme tento bod zařadili na mimořádné zasedání zastupitelstva, které ho schválilo," řekl starosta města František John.

Stavět by se mělo začít v březnu příštího roku a vše má být hotovo přibližně za půl roku.

Budova, v níž nyní sídlí některé úřadovny radnice, byla postavená v roce 1936 pro potřeby tehdejšího okresního úřadu. Ten zde sídlil do roku 1960, kdy byl okres Zábřeh zrušen a začleněn pod Šumperk. Místní ale budově říkají „okres" dodnes.

Autor: Michal Krestýn

Zpět