Zábřeh: Kostel si vypůjčili občané. Chtějí jej zgruntu

08.01.2008 00:00

Zábřeh - Olomoucký arcibiskup Jan Graubner potvrdil smlouvu, v níž si horní zábřežský kostel vypůjčilo od místní farnosti občanské sdružení Svatá Barbora. To chce památku do dvou let opravit,vybavit mobiliářem a vrátit farnosti zpět.Sdružení, které vzniklo účelově a má několik desítek členů, se ve smlouvě zároveň zavázalo kostelopravit, vybavit potřebným mobiliářem avrátit ho farnosti zpět. To vše by chtělostihnout do dvou let.

„Stojíme na začátku velmi náročné cesty. Zatím jsme vyřešili administrativní záležitosti, jednáme s krajem, památkáři, připravujeme žádosti o granty. Dalším zdrojem financování je veřejná sbírka zahájená 1. ledna,“ řekl člen řídícího výboru sdružení František John. Rekonstrukce si vyžádá asi osm a půlmilionu korun. Letos bude nejdražšíoprava stropních konstrukcí za jeden a půlmilionu. Počítá se také s přístavbousakristie a výměnou oken.Příští rok by přišly na řadu zejménavnitřní malby, nová dlažba a osvětlení,oprava varhan a restaurování oltářů.

To vše ale za předpokladu, že se podaří dát dohromady potřebné finance. Některé přislíbené penízejsou nejisté.Například zábřežští radní schválili na kostel dotaci půl milionu korun, ale mají podmínku: do červnamusí sdružení prokázat, že má k dispozici 70 procent letošního rozpočtu na opravu. Zatím má nakontě necelých čtyři sta tisíc korun.

Kostel svaté Barbory je uzavřený asi dvanáct let. Za tu dobu provedla farnost základní záchovné práce, na příklad ošetření krovů. Hotové jsou také restaurátorské práce na vzácném souboru obrazůkřížové cesty.Arcibiskup si vyhradil právo vyjadřovat se ke všem klíčovým otázkám rekonstrukce, jak je na příkladřešení interiéru. Ten může doznat velkých změn.Na fakultě architektury VUT Brno se připravují tři na sobě nezávislé studie, na vlastním návrhu pracuješumperský architekt Jiří Valert.A z 90. let jsou k dispozici studie architektů Josefa Indry a Petra Fabiána. Ten navrhoval zazdítpresbytář, vytvořit z něj samostatnou kapli a oltář přesunout do středu boční stěny s tím, že lavice bybyly uspořádány před ním do půlkruhu.

Svatá Barbora, přesněji její presbytář, patří k nejstarším památkám ve městě. Pochází z 15. století.Věž je už renesanční s barokní úpravou a nová loď kostela byla dokončena v roce 1774. Je širší nežpůvodní stavba.Ta byla kvůli havarijnímu stavu stržena, stejný osud měl čekat i věž a zůstat měla jen kaplevytvořená z presbytáře. Nakonec ale tehdejší farnost rozhodla o zachování a opravě svatostánku. O230 let později stojí farnost před podobným úkolem.„Obracíme se na všechny, kdo by chtěli pomoci radou či jiným způsobem. Mohou tak učinit v sídlenašeho sdružení v Katolickém domě,“ řekl člen dozorčí rady Svaté Barbory Josef Klimek. (StanislavaRybičková)

SaJD 8. 1. 2008

Zpět