Zábřežané řekli v referendu Wanemi NE!

12.01.2013 05:58

Zábřeh – Referendum, v němž Zábřežané rozhodovali o tom, zda město má nebo nemá prodat pozemky firmě Wanemi na stavbu energetického zdroje a papírny, skončilo jednoznačným vítězstvím odpůrců záměru.

Hlasování je platné, protože splnilo minimální zákonnou hranici pro účast, která je pětatřicet procent všech voličů, což v případě Zábřeha činí asi 4100 občanů. Splněna byla i další podmínka, aby se pro nebo proti vyslovila minimálně čtvrtina všech voličů ve městě, tedy 2900 lidí.

Výsledek referenda je tedy pro město závazný a názorem obyvatel se při svém rozhodování budou muset řídit současní i budoucí zastupitelé.

K referendu přišlo 6874 Zábřežanů, svůj hlas jich odevzdalo o sedm méně. „Platných hlasů bylo 6809. Pro to, aby město pozemky firmě Wanemi neprodávalo, se vyslovilo 5241 lidí, pro hlasovalo 1542 občanů. Zbývajících šestadvacet lidí nevyjádřilo ani jeden názor. Celková účast dosáhla 59,6 procenta," informoval Daniel Gryc, který měl na zábřežské radnici referendum na starosti.

Odpůrce záměru výsledek potěšil. „Věřili jsme, že uspějeme a že k urnám přijde hodně lidí. Oproti prezidentským volbám hlasovalo sice v referendu o něco méně voličů, je to ale dáno tím, že firma Wanemi spustila negativní kampaň, v níž občany vyzývala, aby k referendu nechodili," řekl člen přípravného výboru referenda a zábřežský zastupitel Pavel Trhal (nez.).

Starosta Zábřeha František John (KDU-ČSL) byl příjemně překvapen účastí voličů. „Je vidět, že tento problém občany zajímá. Očekával jsem, že to takto dopadne, bylo zřejmé, že většina lidí záměr firmy Wanemi odmítá. I když by bylo lepší, kdyby se referendum konalo hned na začátku, je dobře, že proběhlo. Zastupitelé i radní se teď jeho výsledkem budou muset řídit," sdělil František John.

„Výsledek není překvapivý, lidé se přiklonili k tomu, co už dva roky vedení města ve vztahu k naší firmě provádí. Vzhledem k tomu, jakou dlouhodobou, lživou a nenávistnou kampaň proti nám odpůrci vedli, není výsledek až tak špatný," sdělil mluvčí firmy Wanemi Petr Vintrocha. Poukázal přitom na to, že proti záměru se vyslovila jen necelá polovina oprávněných voličů.

Připomněl také, že firma vede s městem několik soudních sporů. „Není to tak, že referendem všechno skončilo a firma proinvestovala přibližně sto milionů korun na přípravu svého záměru zbytečně. Teprve výsledek soudních sporů a pravomocné rozsudky určí další vývoj v celé věci," připomněl Vintrocha.

Firma Wanemi chce v průmyslové zóně na okraji Zábřeha směrem na Leštinu vybudovat energetický zdroj, který by spaloval biomasu, a také papírnu. Celá investice má přijít asi na sedm miliard korun.

Odpůrci záměru se o vyhlášení referenda ve věci prodeje městských pozemků firmě pokoušeli hned třikrát. Jejich snaha trvala dlouhých šest let.

S návrhem na vyhlášení lidového hlasování neuspěli nejprve u bývalého zastupitelstva, které se obávalo toho, že firma bude po městu požadovat náhradu škody a smluvní pokuty.

Obrátili se proto na soud. Okresní i krajský soud ale jejich žalobu zamítl s odůvodněním, že výsledek referenda by mohl město zavázat k protizákonnému jednání, tedy k porušení už uzavřených smluv s firmou Wanemi.

Teprve loni v únoru nastal v celé kauze obrat. Ústavní soud předchozí rozhodnutí zrušil a konstatoval, že občané mají právo rozhodnout v referendu i přesto, že už byla uzavřena smlouva mezi městem a firmou a že žádnou takovou smlouvou nelze vyloučit občany z podílu na správě věcí veřejných.

Zpět