Zábřežská sportoviště čekají na rekonstrukci

22.08.2014 17:08

Zábřeh, Jeseník – Škvárová běžecká dráha je zarostlá trávou, stejně je na tom i fotbalové hřiště. Tak vypadá sportoviště při základní škole na sídlišti Severovýchod v Zábřehu. Vše pochází ještě z dob, kdy se škola stavěla, tedy z konce sedmdesátých let minulého století. Notně zastaralá jsou také další školní hřiště ve městě.

„Od dob, kdy jsem tu chodila do školy, se hřiště nezměnilo. Žádná větší rekonstrukce se tu nekonala, vše jen stále víc zarůstá trávou. Občas na hřišti natřou železné branky nebo vysekají keře, ale to je vše," řekla osmadvacetiletá Jana Zelená ze Zábřehu.

Zábřežská radnice chce stav hřišť při základních školách změnit. Připravuje projekty na jejich postupnou obnovu.

Jsme si toho vědomi, že jednotlivá hřiště už morálně zastarala a chystáme jejich modernizaci. Hřiště u Základní školy Severovýchod má prioritu, stejně jako sportoviště u základní školy v ulici Boženy Němcové. Nyní připravujeme projektovou dokumentaci na jejich rekonstrukci," řekl starosta Zábřeha František John.

Město by bylo rádo, kdyby se na základní škole v ulici Boženy Němcové znovu obnovily sportovní třídy, jako tomu bylo v minulosti.

Je to ale trochu problém, protože bude těžké přetáhnout sem žáky z jiných škol, kde už mají kamarády a jsou tam zvyklí," dodal starosta John.

Školáci by se moderních sportovišť měli dočkat v nejbližších letech. Město čeká na nové programovací období Evropské unie, odkud by mohlo na rekonstrukci hřišť čerpat dotace. Nyní evropské peníze pro tyto účely čerpat nelze.

Radnice připravuje také rekonstrukci stadionu, který využívají k hodinám tělesné výchovy zábřežské střední školy. Škvárový atletický ovál má nahradit nový tartanový povrch se šesti běžeckými dráhami.

Kromě škol bude nový ovál sloužit atletům a v odpoledních hodinách by ho mohla využívat i široká veřejnost," sdělil František John.

Pamětníci stále vzpomínají na dnes už zašlou slávu zábřežské atletiky. Tradice je ve městě dlouhá, v posledních dvaceti letech ale zájem o tento sport notně opadl, což by se mohlo opět změnit.

Rekonstrukce běžeckých drah na městském stadionu je nyní ve stádiu přípravy projektové dokumentace. Samotné práce by město rádo zvládlo do dvou let.

Jeseník čeká na halu

Ve zcela jiném stavu než v Zábřehu se nachází školní hřiště ve stejně velkém Jeseníku. V uplynulých letech prošla rozsáhlou modernizací. Nové hřiště s umělým povrchem vzniklo na místě starého sportoviště u školy na ulici Nábřežní. Obnovy se dočkalo i hřiště u školy na ulici Boženy Němcové, kde vznikla i zahrada s herními prvky.

Opravy celkově stály kolem dvaceti milionů korun, velkou část prostředků na tento účel městu věnovala jako odvod z loterií místní soukromá firma.

Nového sportoviště se dočkají i žáci, kteří dochází na základní školu v ulici Průchodní. Po revitalizaci venkovního prostoru školy jim bude sloužit například nová běžecká dráha nebo doskočiště.

Další modernizace venkovních sportovišť se zatím v Jeseníku nechystá. „Vzhledem k tomu, že pro sport je nyní prioritou vybudovat sportovní halu, je třeba prostředky soustředit na tento záměr," řekla starostka Jeseníku Marie Fomiczewová.

Autor: Petr Krňávek, Michal Krestýn

Zpět