Zaplaťte pokutu! vyzvala Wanemi Zábřeh. Ne! odpověděl starosta John

14.01.2011 14:57

Šumperský a jesenický deník 14.1.2011 Stanislava Rybičková

Společnost Wanemi CZ vyzvala město Zábřeh k zaplacení pokuty ve výši dva a půl milionu korun. Reagovala tak na několik kroků, které radnice vůči jejímu projektu papírny a elektrárny udělala po volbách.

Mimo jiné podala žalobu na neplatnost smlouvy na prodej pozemků. Smlouvu totiž podepsal místostarosta Lubomír Sommer těsně před volbami bez vědomí starosty a zastupitelů. Minulé zastupitelstvo sice smlouvu schválilo už v červenci, ale firma pak o den překročila termín pro zaplacení kupní ceny. Z toho odpůrci projektu vyvodili, že je smlouva neplatná, a bývalý starosta Zdeněk Kolář ji nepodepsal. Jeho zástupce to pak udělal za jeho zády.

Radnice dala po volbách také podnět k zastavení převodu pozemků do katastru, což se jí podařilo. Všechny tyto kroky a některé další odporují podle firmy Wanemi smlouvě o spolupráci mezi ní a městem. Za každý krok je v ní pokuta půl milionu korun.

„Snad naše výzva přiměje zastupitele k tomu, aby si uvědomili, že situace je opravdu vážná, a že se nemohou chovat, jako by žádná smlouva o spolupráci neexistovala,“ uvedl mluvčí firmy Wanemi Petr Vintrocha.

Zároveň zdůraznil, že firma je připravena k jednání, a pokud město změní postoj, pokutu vyžadovat nebude. Wanemi ocenila pozvání na pracovní schůzku zastupitelů, která se konala ve čtvrtek 13. ledna odpoledne. Firma tam znovu krátce představila svůj projekt a odpovídala na otázky.

„Na základě prezentace firmy bych proti záměru nic neměla, ale odpovědi na doplňující otázky mě nepřesvědčily. Budí to ve mě pocit, že v tom projektu není něco v pořádku, cítila jsem uhýbání a manévrování, jakýsi šestý smysl mě varuje. Jak z toho ale ven? Tady je každá rada drahá,“ řekla nová zastupitelka Božena Sojáková (nez.).

Podobně reagoval i jeden z největších kritiků projektu Wanemi, zastupitel Pavel Trhal (nez.). „To, co předvedli, nebudí důvěru, že se projekt dá uskutečnit. Nedůvěryhodné je i to, že odmítají sdělit jméno zahraničního investora,“ řekl Trhal.

Zastupitelstvo podle něj nemohlo po volbách postupovat jinak, protože k tomu mělo mandát od voličů.

Starosta František John (KDU-ČSL) řekl, že cílem čtvrteční schůzky bylo seznámení se současným stavem.

„Právní rozbor situace teď pro město zpracovává Právnická fakulta Masarykovy univerzity v Brně. Dokud nebude hotový, nebudeme podnikat žádné kroky,“ uvedl John. Zároveň ale naznačil, že by město mělo zvážit účelnost smlouvy o spolupráci.

„Podle argumentace těch, kdo ji v minulém volebním období schválili, měla smlouva hájit zájmy města a být zárukou, že ze závodu firmy Wanemi se postupně nestane spalovna komunálního odpadu. Teď jsme se ale dostali do paradoxní situace, kdy protistrana smlouvu používá jako nástroj nátlaku na město. Je na zvážení, zda by nebylo lepší smlouvu vypovědět. Pokutu vyúčtovanou firmou Wanemi samozřejmě hradit nehodláme,“ řekl starosta John.

Zdůraznil, že žalobu na neplatnost smlouvy o prodeji pozemků město podat muselo. „Tajný podpis kupních smluv bývalým místostarostou nebyl v souladu s vůlí zastupitelstva a se zákonem vůbec. Okolnosti prověřuje z podnětu bývalého starosty policie,“ uvedl František John.

Firma Wanemi je navzdory všem okolnostem mírně optimistická. „Máme dobrý pocit z toho, že s námi město alespoň už začalo jednat. Je to rozhodně lepší, než když si vzájemně jen dopisují právníci obou stran. My z projektu dnes už nemůžeme vycouvat, už je v něm utopeno příliš mnoho práce a peněz,“ řekl mluvčí Wanemi Petr Vintrocha.

Zpět