Zastavte vznik ghett, vyzývají starostové. Přišli kvůli tomu s peticí

03.09.2014 15:11

Šumpersko – Petici za změnu zákonů, které mají přispět k lepšímu zajištění veřejného pořádku, sepsali starostové sdružení ve Svazu měst a obcí České republiky.

Trápí je především situace okolo vyplácení příspěvku na sociální bydlení, kvůli němuž vznikají problematické ubytovny či rovnou celá ghetta. Starostové chtějí také zakázat výkup kovů přímo od občanů nebo řešit opakované přestupky, jichž se někteří lidé dopouštějí, aniž by jim hrozil větší trest.

CO PETICE POŽADUJE

Hlavními body petice, pod níž nyní mohou lidé připojit svůj podpis, jsou vymahatelnost práva v České republice, zejména rychlejší a důslednější postižitelnost trestných činů a přestupků. Dále důsledné řešení narůstající drogové problematiky a urychlené dokončení prací na Centrálním registru přestupků, okamžité schválení novely zákona o odpadech, která by zpřísnila podmínky výkupu železa a barevných kovů.
Další požadavek z měst a obcí zní, aby finanční prostředky na sociální bydlení byly hrazeny z rozpočtu státu a současně aby zákon o sociálním bydlení nezasahoval do ústavně zaručené samostatné působnosti územní samosprávy.
Mezi poslední body petice je zařazeno rozdělování sociálních dávek motivačním a spravedlivých způsobem pro všechny občany a požadavek na vytvoření efektivních nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti, zejména za využití institutu veřejně prospěšných prací a znovuzavedení veřejné služby s motivačními prvky.
Zdroj: Svaz měst a obcí ČR

Stát špatně nastavil podmínky podpory v zákoně o sociálním bydlení a města nyní sklízejí důsledky. Zákon neplní základní podmínky toho, proč byl přijat. Vytvářejí se tím ghetta, která lidé bydlící v okolí logicky těžce snášejí. Přitom podmínky jsou nedůstojné i pro lidi, kteří tam bydlí," řekl Šumperskému a jesenickému deníku starosta Zábřehu František John. Upozornil na to, že u poslanců lobbuje za změnu zákona.

Město se nyní také připojilo k petici, která požaduje, aby zákonodárci současný nevyhovující stav změnili. Lidé ji mohou podepsat na podatelnách zábřežské radnice jak na Masarykově náměstí, tak na náměstí Osvobození.

Že by petici organizovalo či prosazovalo přímo město, je přitom velmi neobvyklé. Zpravidla tomu bývá naopak: lidé se chtějí peticí domoci řešení problému, který je trápí, a obracejí se s tím přitom na samosprávu.

Podle starosty Johna ale bylo takové řešení potřebné. „Růst sociálního napětí a stav bezpečnosti způsobený špatnou politikou státu například v oblasti příspěvku na bydlení sleduji s velkými obavami a toto téma stále častěji řeším při rozhovorech s občany. I proto jsem se k petici připojil a vyzývám k tomuto kroku i občany města," sdělil František John.

V Zábřehu, který nemá ani patnáct tisíc obyvatel, jde přitom o aktuální problém. V jedné z místních ubytoven šlo před časem dokonce o život. V polovině dubna bodnul sedmašedesátiletý muž v ubytovně Jamajka v Havlíčkově ulici dvakrát nožem do krku o rok staršího spolubydlícího.

„Napadený s těžkým zraněním utekl do vedlejšího pokoje, kde další z ubytovaných zabránil pachateli v dalšímu útoku. Obyvatel ubytovny pak poraněnému poskytl první pomoc a přivolal rychlou záchrannou službu. Jen díky bezprostřednímu poskytnutí pomoci a rychlému převozu do nemocnice muž život ohrožující zranění přežil," popsala tehdejší případ krajská policejní mluvčí Marie Štrbáková.

Policisté útočníka hned po činu zadrželi a o den později ho obvinili ze zločinu vraždy ve stadiu pokusu. Nyní mu hrozí až osmnáct roků za mřížemi.

Podle starostů by měl stát pomoci lidem dostat se z nezáviděníhodné situaci místo toho, že jim vyplácí sociální dávky, spíše tím, že by jim pomohl najít práci.

„Lepší státem dotované veřejně prospěšné práce či veřejná služba, díky kterým lidé neztratí pracovní návyky, a zvýši si tak šanci k samostatnému uplatnění na trhu práce bez pomoci státu a samosprávy, než sociální dávky a sociální bydlení, které často vedou jen k zakonzervování stavu a nemotivují k vlastní iniciativě člověka v hmotné nouzi," míní člen představenstva Svazu měst a obcí ČR a starosta Vítkova na Opavsku Pavel Smolka.

Starostové by se svojí iniciativou přitom mohli v parlamentu uspět. „Svaz měst a obcí ČR se již na Senát v této věci obrátil a Senát jejich názor respektoval. Osobně všechny tyto návrhy podpořím samozřejmě v tom rozumném slova smyslu, tedy ztížit výkup kradených kovů nebo omezit vyplácení příspěvku na bydlení, kdy současnou situaci považuji za naprosto neudržitelnou. V obou případech je potřeba změna zákon a Senát již byl a je v těchto bodech aktivní," uvedl pro Šumperský a jesenický deník senátor za Šumpersko a Jesenicko a starosta Šumperka Zdeněk Brož.

Autor: Michal Krestýn

Zpět